Op 1 mei 1858 de N.V. De Stearine Kaarsenfabriek Gouda opgericht door voormalig apotheker Van Iterson. Lees meer
De N.V. De Stearine Kaarsenfabriek Gouda ontvangt een zilveren medaille tijdens de tentoonstelling van de Nederlandse industrie in Haarlem vanwege de hoge kwaliteit van de kaarsen.
Wederom een prijs voor de kwaliteitskaarsen uit Gouda. Ditmaal zelfs een gouden medaille tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs.
Op 76-jarige leeftijd treedt oprichter Van Iterson af als president-directeur en wordt opgevolgd door IJssel de Schepper. Van Iterson blijft tot vlak voor zijn dood in 1897 nog wel verbonden aan het bedrijf als adviseur. Lees meer
Om groei en diversificatie te bevorderen werden de Chemische Fabriek uit Rotterdam en de Zeep- en Waspoederfirma T.P. Viruly & Co uit Gouda overgenomen.
De volgende overname was een feit. De Koninklijke Waskaarsenfabriek uit Amsterdam wordt overgenomen. Hierdoor groeide het aantal werknemers tot boven de 600.
Tijdens de oorlog was het moeilijk om aan grondstoffen te komen. Hierdoor verminderde de kaarsenproductie flink. Toch kon er tot vlak voor het einde van de oorlog op beperkte schaal worden geproduceerd. Eind 1944 werd de fabriek door de Duitsers in beslag genomen en lag de productie een klein jaar stil tot november 1945.
Opnieuw Koninklijk bezoek. Ditmaal bezoekt HM Koningin Juliana de Gouda-Apollo fabriek.
Gouda verpakkingen uit de jaren ’50.
Tijdens het 100-jarig bestaan wordt de naam aangepast naar NV Koninklijke Stearine Kaarsenfabriek Gouda-Apollo. Deze naam dekte de lading eigenlijk niet meer in het geheel, aangezien de organische chemie (verwerken van vetzuren voor de kunststoffen- en cosmetische industrie) de kaarsenproductie steeds meer naar de achtergrond had gedrongen. Lees meer
Kaarsjesavond in Gouda. Vanwege het 100-jarig bestaan schenkt de Kaarsenfabriek 1500 kaarsen ter verlichting van het Goudse stadhuis. Sindsdien worden elk jaar honderden kaarsen geleverd voor het evenement in Gouda, dat vlak voor Kerstmis plaatsvindt.
De kaarsenfabriek verliest haar onafhankelijkheid als door een joint venture Unilever en het Amerikaanse Emery Industries beide 50% van de aandelen in handen krijgen. De fabriek moet afstand doen van het predicaat ‘Koninklijke’ en gaat verder onder de naam Unilever-Emery NV.
Aangezien de kaarsenproductie nog slechts 1% van de omzet bedraagt (het grootste deel kwam voort uit de chemische bewerking van plantaardige en dierlijke oliën en vetten tot halffabricaten voor diverse producten), besluit Unichema de kaarsenfabricage over te dragen aan het familiebedrijf Bolsius in Schijndel. Lees meer
Uit consumentenonderzoek blijkt dat Gouda met afstand het bekendste kaarsenmerk is van Nederland. 89% van de mensen kent het kaarsenmerk Gouda.
Gouda introduceert de gouden cup voor de waxinelichten en maxilichten; een teken van kwaliteit. Tot op de dag van vandaag zijn de waxinelichten hierdoor duidelijk te onderscheiden met de concurrentie.
Gouda herintroduceert het gehele assortiment en breidt de productrange uit met robuuste rustiekkaarsen en verfijnde geurkaarsen. Ook wordt de pay-off aangepast naar ‘Gouda, verlicht sinds 1858’ om de jarenlange kennis en ervaring in het kaarsen maken te benadrukken.